Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009


ΣΕΒΕΡΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ


Η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη Παγκυπρίου Γυμνασίου άρχισε τη λειτουργία της το 1812, με την έναρξη της λειτουργίας της Ελληνικής Σχολής, που το 1893 μετονομάστηκε σε Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ο ιδρυτής της τότε Ελληνικής Σχολής, εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός ίδρυσε μια μικρή βιβλιοθήκη, που περιλάμβανε θεολογικά βιβλία, εκδόσεις Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και αριθμό χειρογράφων. Από τότε η βιβλιοθήκη εμπλουτιζόταν με αξιόλογα βιβλία, κυρίως με δωρεές. Μαζί με τη Βιβλιοθήκη της Φανερωμένης αποτέλεσαν τις δυο μοναδικές βιβλιοθήκες της Κύπρου.

Επί γυμνασιαρχίας του Μιχαήλ Βολονάκη (1896-1911) η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με όλη τη σειρά των βιβλίων της «Μαρασλείου Βιβλιοθήκης», που δώρισε, ύστερα από έκκληση του γυμνασιάρχη, ο Γρηγόριος Μαρασλής. Το πολύτιμο αυτό υλικό της πρώτης βιβλιοθήκης καταστράφηκε την 25ην Οκτωβρίου 1920, από την πυρκαγιά, που κατέκαυσε όλο το κτίριο του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Το 1927 ιδρύθηκε νέα βιβλιοθήκη από το γυμνασιάρχη Ιωάννη Ιωαννίδη (1926-1930) και εμπλουτίστηκε με συνδρομές των μαθητών και δωρεές των πολιτών, που αγάπησαν το σχολείο και πόθησαν να το καμαρώσουν σαν ένα τέλειο οργανισμό, που να εκπληρώνει πέρα για πέρα την αποστολή του. Παράλληλα με τη βιβλιοθήκη Αρρένων, απέκτησε βιβλιοθήκη και το Παρθεναγωγείο Φανερωμένης. Ο εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών γινόταν κάθε χρόνο με αλματώδη πρόοδο όμως μετά το 1936, όταν ανέλαβε διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου, ο επιφανέστερος από τους γυμνασιάρχες του, ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκις (1936 – 1959), που φιλοδοξούσε να κάνει τη βιβλιοθήκη το εκπαιδευτικό μέσο μόρφωσης της μαθητιώσας νεολαίας. Από τότε τα τμήματα της Βιβλιοθήκης οργανώθηκαν μεθοδικότερα και ο εμπλουτισμός τους γινόταν πιο συστηματικά. Για το σκοπό αυτό αξιοποιήθηκαν πόροι και δωρεές. Παραδείγματος χάριν το 1944-45 ο ιερολογιότατος Παρθένιος Κυρμίτσης, πρόσφερε την ιδιωτική του βιβλιοθήκη, 600 δεμένους τόμους, θεολογικών και άλλων βιβλίων και ανακηρύχθηκε μέγας ευεργέτης της Βιβλιοθήκης, ενώ ο Χριστάκης Γεωργιάδης δώρησε 161 τόμους και ανακηρύχθηκε δωρητής.

Εκτός από τις δωρεές υπήρχαν και οι ετήσιες συνδρομές, όπως αυτές του Δημοσθένη Σεβέρη προς εμπλουτισμό του ιστορικού τμήματος. Τακτικός πόρος ήταν τα πέντε σελίνια, που κατέβαλλε κάθε μαθητής, με την εγγραφή του στο σχολείο, καθώς και τα χρήματα από την πώληση των σχολικών βιβλίων.

Το 1943, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την αναγνώριση της Ελληνικής Σχολής από την Ελληνική Κυβέρνηση ως πλήρους γυμνασίου και τη μετονομασία της σε Παγκύπριο Γυμνάσιο, ο Γυμνασιάρχης Κωνσταντίνος Σπυριδάκις, προκήρυξε έρανο μεταξύ των αποφοίτων και των εκτιμητών του σχολείου για πλήρωση επειγουσών αναγκών και προτάθηκε στον απόφοιτο του σχολείου Δημοσθένη Σεβέρη, να λάβει μέρος στη συσταθείσα Επιτροπή για την οργάνωση της Πεντηκονταετηρίδας.

Ο ίδιος ο Σεβέρης δέχθηκε να συμμετάσχει πρόθυμα και εξάγγειλε δωρεά εκ £1500, για την ίδρυση αίθουσας βιβλιοθήκης, όπου θα στεγαζόταν η υπάρχουσα Βιβλιοθήκη του σχολείου και το τότε «Σεβέρειον ιστορικόν τμήμα.»

Σταθμό στην κτιριακή εξέλιξη της βιβλιοθήκης του Παγκυπρίου Γυμνασίου αποτελεί η δωρεά των £3000 από το μεγάλο ευεργέτη του σχολείου Δημοσθένη Σεβέρη, με την ευκαιρία της πεντηκονταετηρίδας, το 1943, με στόχο την ίδρυση ιδιαίτερου κτιρίου βιβλιοθήκης. Το ποσό αυτό αυξήθηκε σύντομα στις £5000 από τον ίδιο δωρητή.

Το Σεπτέμβριο του 1947, με σχέδιο του αρχιτεκτονικού γραφείου Αδελφών Μ. Μιχαηλίδη, η νότια πτέρυγα του οικοδομικού συγκροτήματος του Παγκυπρίου Γυμνασίου, προορίζοταν να στεγάσει τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων ο Δ. Σεβέρης πρόσθεσε άλλες £500 λίρες στην προηγούμενη του δωρεά και μαζί και τα άξια τέκνα του, την Μαρία Μπλάκωλ και τους Χριστόδουλο, Κώστα και Ζήνωνα Σεβέρη, εξάγγειλε εκ £1000 δωρεά, για την επίπλωση του νέου αναγνωστηρίου και των παραρτημάτων της Βιβλιοθήκης.

Τότε η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη, αποτελούσε το σύγχρονο του είδους του στη Μέση Ανατολή. Το κτιριακό συγκρότημα της βιβλιοθήκης περιλάμβανε μεγάλο αναγνωστήριο, χωρητικότητας 100 ατόμων, ιδιαίτερη αίθουσα, που προοριζόταν για χρήση από τους καθηγητές, γραφεία, αποθήκες και μουσείο. Σήμερα, η ιδιαίτερη αίθουσα, που χρησιμοποιούσαν οι καθηγητές για μελέτη, μετατράπηκε σε Αίθουσα Δωρεών και στεγάζει δωρεές ατομικών βιβλιοθηκών, που έγιναν από ιδιοκτήτες τους ή κληρονόμους τους. Τέτοιες δωρεές υπήρξαν: Παρθένιου Κυρμίτση, Ελπίδος Βαρλαάμ, Σωκράτη Ευαγγελίδη, Γ. Σταυρινίδη, Μαρίας και Ειρήνης Συμεωνίδου, Χριστόφορου Σωφρονίου, Ιωαννίκιου Παπαδόπουλου, Κώστα Προυσή, ΄Αγι Βορεάδη κ.ά. Οι αποθήκες έχουν μετατραπεί σε χώρο για τα παλαίτυπα και για τα ανεκτίμητης αξίας βιβλία, που διαθέτει η Σεβέρειος, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου υφίστανται φθορά και χρειάζονται επειγόντως συντήρηση. Το μουσείο έχει μετατραπεί σε βιβλιοθήκη και σ’ αυτό το χώρο δημιουργήθηκε το Κυπριακό τμήμα.

Τα εγκαίνια της Σεβερείου Βιβλιοθήκης, τελέστηκαν με μεγάλη επισημότητα, την 13ην Μαρτίου 1949. Μέρα σημαδιακή για τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη, αφού το αριστούργημα αυτό τελείωσε και παραδόθηκε προς χρήση των μαθητών και των δασκάλων του Παγκυπρίου Γυμνασίου από τον αείμβνηστο Δημοσθένη Σεβέρη στον τότ πρόεδρο της Εφορείας Θεμιστοκλή Δέρβη.Τη μέρα των εγκαινίων η Βιβλιοθήκη διέθετε 13000 τόμους βιβλίων. Το ίδιο το Παγκύπριο Γυμνάσιο εκείνη την μέρα ήταν περήφανο, αφού με την βιβλιοθήκη αυτή, ήταν βέβαιο πλέιον ότι θα έδινε στους μαθυητές του λαμπρ΄ς ευκαιρίες να ξανοιχτ0ούν σε πλατύτερους πνευματικού ορίζοντες, να αποκτήσουν εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και να μπούν πιο βαθιά στα μυστήρια της ανθρώπινης σοφίας.

Στην καταγραφή των χρηματικών ποσών, που διατίθενται κάθε χρόνο για εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών των δύο τμημάτων, Αρρένων και Θηλέων, διαπιστώνουμε ότι, πολύ μεγαλύτερα ποσά δαπανώνται για το τμήμα αρρένων. Εξάλλου και οι δωρεές όλες εγίνονταν προς το ίδιο τμήμα.

Πραγματικά η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη έγινε μία από τις πλουσιότερες βιβλιοθήκες της Κύπρου και πρόσφερε τις υπηρεσίες της στους μαθητές της, καθώς και στο ευρύτερο κοινό. Το 1970-71 η Σεβέρειος είχε συνολικά 30000 τόμους και το δανειστικό τμήμα 4000. Τη χρονιά 1971-72 το σύνολο ανήλθε στους 35000 τόμους. Σήμερα (24/02/2004) η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 70000 τόμους βιβλίων, κυρίως φιλολογικού και ιστορικού περιεχομένου, ανεκτίμητης αξίας. Υπάρχουν ακόμη σειρές τόμων ελληνικών και ξένων περιοδικών, πολλά από τα οποία δεν εκδίδονται πλέον και αποτελούν σπάνιο και πολύτιμο απόκτημα για τη Σεβέρειο.

Τη σχολική χρονιά 1948-49, όταν έγιναν τα εγκαίνια της Σεβερείου ως Βιβλιοθήκης Αρρένων, ο γυμνασιάρχης, στην ομιλία του – στο τέλος του έτους – κάνει τη διαπίστωση ότι η βιβλιοθήκη του τμήματος θηλέων είναι παραμελημένη και χρειάζεται αναδιοργάνωση. Την επόμενη χρονιά 1950-51, για τη Βιβλιοθήκη Θηλέων διαρρυθμίστηκε «Ειδική αίθουσα μελέτης». Με την αύξηση όμως των τόμων υπήρχε σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο ο γυμνασιάρχης παρατηρεί ότι, το σχολείο απέτυχε να παρακινήσει τις μαθήτριες να μελετούν στη βιβλιοθήκη. Αρκούνταν, κατά την άποψη του, στη χρήση του δανειστικού τμήματος. Ελάχιστες μαθήτριες χρησιμοποιούσαν τη βιβλιοθήκη του τμήματος αρρένων.

Μια εξαίρεση στην παραχώρηση των δωρεών προς το τμήμα αρρένων, αποτελεί η περίπτωση της Αναστασίας Χατζηχαραλάμπους – Κυριακίδου, που άφησε με διαθήκη της δωρεά προς συνεχή πλουτισμό του τμήματος νεοελληνικής λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης θηλέων.

Το 1953-54, ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών, που φοιτούσαν στις βιβλιοθήκες, αυξήθηκε. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των προνοιών, που λήφθηκαν στο πρόγραμμα για τις βιβλιοθήκες. Ορίστηκαν υποχρεωτικά βιβλία προς μελέτη κατά τάξεις και οι δύο ανώτερες τάξεις ορίστηκε να μελετούν υποχρεωτικά στις σχολικές βιβλιοθήκες μία φορά την εβδομάδα. Φάνηκε έτσι ότι ο χώρος των αναγνωστηρίων δεν ήταν επαρκής. Το βιβλιοπωλείο του σχολείου προμήθευε σε όσους μαθητές – μαθήτριες ήθελαν τα συνιστώμενα βιβλία, για να
καταρτίσουν τη δική τους βιβλιοθήκη και να αγαπήσουν το βιβλίο. ΄Εγινε επίσης εισαγωγή των λεξικών, ως βοηθητικών της ελληνικής και των ξένων γλωσσών και προσπάθεια να εθισθούν στη χρήση τους.

Το 1968-69 το σχολείο επέβαλε στους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης να φοιτούν εκ περιτροπής, μία φορά την εβδομάδα, σε ορισμένη μέρα στη βιβλιοθήκη, για να συνηθίσουν στη μελέτη. Την εργασία αυτή έλεγχαν οι φιλόλογοι. Το 1968-70, καθιερώθηκε η υποχρεωτική φοίτηση στη Σεβέρειο τα απογεύματα. Γενικά η προσέλευση των μαθητών για μελέτη και δανεισμό στη βιβλιοθήκη ήταν ικανοποιητική. Το 1970-71 προστέθηκαν στο πρόγραμμα δύο περίοδοι εβδομαδιαίως στην Α΄ τάξη, μία στη Β΄ και Γ΄, για μελέτη στη Σεβέρειο. Τα αποτελέσματα, έτσι, ήταν ακόμα πιο ικανοποιητικά.

Η αύξηση των αναγνωστών στο τμήμα αρρένων έκανε αναγκαία τη συμπλήρωση της επίπλωσης το 1951-52. Τη δαπάνη ανέλαβαν οι Κωστάκης και Ζήνωνας Σεβέρης με ποσό £80. Ωστόσο, τα παιδιά, που προέρχονταν από χωριά, έφευγαν μόλις τέλειωναν τα μαθήματα και επομένως δε χρησιμοποιούσαν τη βιβλιοθήκη. Αυτή η διαπίστωση γίνεται το 1961-62, όταν πια αρκετοί μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου προέρχονταν από χωριά. Οι μαθητές, που ήταν κάτοικοι των πόλεων, προσέρχονταν το απόγευμα στη βιβλιοθήκη.

Σε εποχές ανωμαλία, επηρεάζεται η λειτουργία της βιβλιοθήκης. Με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, το 1955, η βιβλιοθήκη δε λειτούργησε για τους μαθητές, αφού είχε διακοπεί και η λειτουργία του σχολείου. Η παρουσία της μαθητιώσας νεολαίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στον τιτάνιο αγώνα του λαού, ήταν δυναμική και πολύπλευρη. Στο σχολικό χώρο, στις τάξεις, στις κοινές συγκεντρώσεις, στις θεατρικές παραστάσεις και στις εθνικές γιορτές, το πνεύμα ανδρώνεται και γιγαντώνεται το φρόνημα. Κι όταν σήμανε η ώρα, η θεωρία πράξη στο πεδίο της τιμής του καθήκοντος. Οι μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου, όπως και όλοι τότε οι μαθητές της Κύπρου, δίνουν αυθόρμητα το παρόν τους. Στο άνθος της ηλικίας τους, τότε, που ζούσαν πιο πολύ στο όνειρο της ζωής τους, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της πατρίδας.

«Οχλαγωγίες», χαρακτηρίζει ο δυνάστης, τις γεμάτες εθνικό παλμό μαθητικές διαδηλώσεις. Και εκείνα τα παιδιά, οι «τρομοκράτες», πυροβολούνται στη μέση του δρόμου, συλλαμβάνονται, κλείνονται στα κρατητήρια, επικηρύσσονται, βγαίνουν αντάρτες στα βουνά, οδηγούνται στην αγχόνη, πέφτουν μαχόμενοι.
Αποκορύφωμα της όλης δραστηριότητας του Παγκυπρίου Γυμνασίου υπήρξε η δυναμική αναμέτρηση με τους ΄Αγγλους και Τούρκους επικουρικούς, στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη, στις 27 Ιανουαρίου 1956, με τη συμμετοχή και μαθητών άλλων σχολείων της Λευκωσίας.

Το Δεκέμβριο του 1955, προηγήθηκε παρόμοια σύγκρουση, που όμως απέτυχε, επειδή δεν ήταν καλά οργανωμένη. ΄Ισως η εμπειρία που αποκτήθηκε, βοηθούσε στο να κερδιθεί η δεύτερη και σημαντικότερη νίκη.

Οι μαθητές είχαν κουβαλήσει από την προηγούμενη μέρα στη στέγη της Βιβλιοθήκης πέτρες, ξύλα από ράφια που έσπασαν, μπουκάλια, κεραμίδια κ.ά. ΄Ολα αυτά ήταν εύκολο να τα προμηθευτούν από την αυλή του σχολείου, όπου γίνονταν τότε οικοδομικές εργασίες.

27 Ιανουαρίου 1956. Οι μαθητές στήνουν οδοφράγματα και οχυρώνονται στη στέγη της Σεβερείου Βιβλιοθήκης. Με την άφιξη ΄Αγγλων στρατιωτών και Τούρκων επικουρικών η μάχη αρχίζει. Πέτρες, μπουκάλια, κεραμίδια, δακρυγόνα, ρόπαλα σε δράση.

Η αντίδραση της αποικιοκρατικής κυβέρνησης ενάντια στις πολύπλευρες δραστηριότητες του σχολείου ήταν άμεση και μάλιστα την επομένη μέρα εκδόθηκε διάταγμα για τη διαγραφή του Παγκυπρίου Γυμνασίου «εκ του Μητρώου των Σχολών Μέσης Παιδείας».

Το 1963-64 εξαιτίας των ταραχών που υπήρξαν στο νησί με τους Τούρκους η βιβλιοθήκη λειτουργεί ελλιπέστατα. Τα απογεύματα ατονεί.

Το ίδιο ισχύει και τη χρονια 1964 – 1965, ενώ ξαναβρίσκει την κανονική λειτουργία της το 1965 – 1966 με εκθέσεις φωτογραφιών και ομιλιών. Το 1967-68 σημειώνεται ως πολύ ικανοποιητική και την επόμενη ως άριστη.

Το 1970 – 71 οργανώθηκε έκθεση βιβλίου για την έξοδο του μεσολογγίου με την ευκαιρία του έτους Παλιγγενεσίας. Το 1971-72 η λειτουργία της κρίνεται ικανοποιητική πλέον, αφού το υπουργείο παιδείας δέχτηκε την ένταξη των ωρών της βιβλιοθήκης στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ τάξης. Στο χώρος της βιβλιοθήκης την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο λαογραφίας και έγιναν εκθέσεις βιβλίου, φωτογραφιών, γραμματοσήμων και περιοδικών.

Το 1973 – 74 προχωρεί προς το τέλος η καταγραφή των βιβλίων με βάση το σύστημα Dewey, αλλά τονίζεται το ότι το ενδιαφέρον για τη βιβλιοθήκη πρέπει να αυξηθεί περισσότερο. Με το ωράριο όμως των υπαλλήλων η βιβλιοθήκη κινδυνεύει να μην λειτουργεί τα απογεύματα όπως συνέβη στις 15 Μαϊου 1974. Το ζήτημα αυτό αναφέρθηκε τότε και στο υπουργείο παιδείας. Ταυτόχρονα το σχολείο και η σχολική εφορεία αποφάσισαν την φιλοτέχνηση μαρμάρινου ανδριάντα του Μέγα ευεργέτη της Βιβλιοθήκης Δημοσθένη Σεβέρη μπροστά από αυτήν.

Το 1974 με την Τουρκική εισβολή η βιβλιοθήκη διέθετε 40000 βιβλία όμως δεν κατέστη δυνατό να επεκταθεί ούτε να εμπλουτιστεί .

Τη χρονιά 1983-1988, επί γυμνασιαρχίας κ. Γεώργιου Χατζηνικολάου συνεχίστηκε η ανοδική της πορεία. Επί τακτικής βάσεως γίνονταν εκθέσεις βιβλίων, περιοδικών και φωτογραφιών.

Επί γυμνασιαρχίας Μυρ. Χαμπάκη, 1988-1990, οι Ζήνωνας και Κωστάκης Σεβέρη πρόσφεραν ₤35000 για επέκταση της βιβλιοθήκης.

Επί γυμνασιαρχίας κ. Γ. Χατζηκωστή, 1990-1996, το ζεύγος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη , είχαν την ευγενή χειρονομία να δαπανούν για τη συντήρηση, σε ειδικά εργαστήρια στο Λονδίνο, των παλαιών περί Κύπρου βιβλίων. ΄Εχουν αρχίσει εργασίες για την επέκταση της Βιβλιοθήκης και στο κάτω μέρος της αφού με τη συστέγαση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας έφερε αρκετές αλλαγές όπως η αχρησία των μουσείων και της δανειστικής βιβλιοθήκης. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες όμως του κ. Χατζηκωστή πολλά προβλήματα ξεπεράστηκαν. Διαμορφώθηκε κατάλληλα το υπόγειο τμήμα της Βιβλιοθήκης όπου μεταφέρθηκε η Κυπρολογική συλλογή. Η χρήση της Βιβλιοθήκης αυξάνεται συνεχώς και αποτελεί καταφύγιο εκτός από τους μαθητές και τους καθηγητές και για τον μελετητή και ερευνητή.

Τη χρονιά 1996-1999, επί γυμνασιρχίας κ. Στ. Παπαντωνίου και ιδιαίτερα τον Μάρτιο του 1999, γιορτάστηκαν τα πενηντάχρονα της βιβλιοθήκης όπου η οικογένεια Σεβέρη τιμήθηκε για την συνεχιζόμενη προσφορά της.

Επί γυμνασιαρχίας κ. Ν. Νεάρχου, έχουν καταβληθεί προσπάθειες να μην φιλοξενούνται αποβλημένοι μαθητές, χρησιμοποιείται σε αυξημένο βαθμό, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω έλλειψης κλιματισμού.

Τις χρονιές 2002-2004, επι γυμνασιαρχίας κ. Κ. Μηλιώτη, η Βιβλιοθήκη έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση σωστής καλωδίωσης για να λειτουργήσει το Βιβλιοθηκονομικό σύστημα ΑΒΕΚΤ και το προσωπικό επιμορφώθηκε.

Το 2004, επί γυμνασιαρχίας κ. Χρ. Εκκέσιη η βιβλιοθήκη εξοπλίζεται με τέσσερις ηλεκτρονικούς υπολογιστές όπου τοποθετείται το βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα. Συνάπτει συμφωνίες με το Υπουργείο Παιδείας, και συγκεκριμένα με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες όπου και αγοράζει τις υπηρεσίες τεσσάρων βιβλιοθηκονόμων για τη μηχανογράφηση και ταξινόμηση της βιβλιοθήκης. Ταυτόχρονα αρχίζουν οι εργασίες κτιριακά της Βιβλιοθήκης, με την αντικατάσταση των παραθύρων με ειδικά διπλά τζάμια.


Το 2006 παίρνει τη σκυτάλη όχι μόνο του Παγκυπρίου αλλά και της Σεβερείου η κ. Νίκη Παπαπέτρου, η δεύτερη γυναίκα διευθύντρια στην ιστορία του σχολείου. Η Βιβλιοθήκη ενισχύεται με ακόμη τέσσερις ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εγκρίνεται η τοποθέτηση αντιηλιακής μεμβράνης στα τζάμια για προστασία των παλαιτύπων και η αγορά πυρίμαχου ερμαριού για τα παλαίτυπα βιβλία.


Στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, εκτός από τις μεγάλες βιβλιοθήκες λειτουργούσαν και βιβλιοθήκες των τάξεων. Τη σχολική χρονιά 1953-54 δημιουργήθηκαν ιδιαίτερες δανειστικές βιβλιοθήκες σε μερικές μόνο τάξεις, με στόχο το σύστημα να επεκταθεί σε όλο το σχολείο. Ο θεσμός αυτός εφαρμόστηκε με επιτυχία και τον ακολούθησαν και τα άλλα σχολεία της Κύπρου . Το 1971-72 καταργήθηκαν οι βιβλιοθήκες των τμημάτων, που υπήρχαν ως τότε, και σχηματίστηκαν βιβλιοθήκες κατά τάξεις. Στεγάστηκαν στο ισόγειο της Σεβερείου και λειτούργησαν υπό την ευθύνη 17 μαθητών – μαθητριών, υπό την επίβλεψη των καθηγητών – καθηγητριών τους. Εμπλουτίστηκαν αυτές με 300 νέους τόμους. Ο εμπλουτισμός γινόταν κάθε χρόνο σύμφωνα με τις άμεσες ανάγκες των μαθητών για τα διδασκόμενα μαθήματα. Εξυπηρετούσαν έτσι τους μαθητές, με βιβλία που διδάσκονταν υποχρεωτικά και δεν μπορούσαν οι ίδιοι να αγοράσουν. Το 1973-74 αγοράστηκαν 300 νέα βιβλία έναντι του ποσού των £450. Το 1974-75 στις βιβλιοθήκες των τάξεων υπήρχαν 5000 τόμοι. Το 1990-91 υπήρχαν 6000. Η δανειστική όμως βιβλιοθήκη που στεγαζόταν σε αίθουσα του διαδρόμου προς τη Σεβέρειο, δε λειτούργησε γιατί δεν εξασφαλίστηκε γι’ αυτήν υπάλληλος και γιατί η αίθουσα αυτή χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα καθηγητών από την Παιδαγωγική Ακαδημία. ΄Ετσι, οι 6000 τόμοι βιβλίων της δανειστικής βιβλιοθήκης του Παγκυπρίου Γυμνασίου αποθηκεύτηκαν, αφού τοποθετήθηκαν στην ίδια τους την αίθουσα. Σήμερα, οι τόμοι αυτοί έχουν ενσωματωθεί με τα βιβλία της βιβλιοθήκης.

Από το 1967 στη Σεβέρειο άρχισε η ταξινόμηση των βιβλίων με βάση το δεκαδικό ταξινομικό σύστημα DEWEY. Το 1989 η οικογένεια Σεβέρη πρόσφερε το ποσό των £35000 για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση της βιβλιοθήκης. Σε αυτό το ποσό πρόσθεσε και η Εφορεία £15000, χρήματα τα οποία χρησιμοποίησαν για τη κτιριακή βελτίωση της βιβλιοθήκης και για την τοποθέτηση κεντρικής θέρμανσης σ’ αυτή.

Η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη έχει καταπλήξει πολλούς ξένους και διάσημους επισκέπτες τόσο για τον πλούτο της όσο και για την οργάνωσή της. Είναι η πιο τέλεια σχολική βιβλιοθήκη στο είδος της σε ολόκληρη την Ευρώπη όπως δήλωσαν ξένοι επιστήμονες που την είδαν, Την ευθύνη για τη Βιβλιοθήκη είχε πάντοτε ο Διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Αρμόδια επιτροπή, που την αποτελούσαν ο Διευθυντής, ένας Βοηθός Διευθυντής, ένας εκπρόσωπος του Καθηγητικού Συλλόγου, ένα μέλος της Εφορείας και ο Βιβλιοθηκάριος, έπαιρνε αποφάσεις για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης.

Σήμερα η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη διαθέτει 80000 τόμους βιβλία, κυρίως φιλολογικού και ιστορικού περιεχομένου ανεκτίμητης αξίας. Υπάρχουν ακόμη σειρές ελληνικών και ξένων περιοδικών πολλά από τα οποία δεν εκδίδονται πια και αποτελούν σπάνιο και πολύτιμο απόκτημα για τη Σεβέρειο. ΄Εχουν μηχανογραφηθεί 35000 βιβλία. Λειτουργεί, με τρεις επιμελήτριες, που εργοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας. Εξυπηρετεί όχι μόνο τους μαθητές και καθηγητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου, αλλά και τους φοιτητές, καθώς και όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου και πολλούς άλλους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.